Ølbrygg #2: Hefe-weizen (all-grain)

20130505-193253.jpg

20120530-191611.jpg

Mitt første forsøk på et all-grain brygg er i gang! Hadde lyst til å prøve meg på en weizen, en av mine favorittøl, og fikk oppskrift og mange gode tips fra Børge Barlindhaug. Min første øl var et lager-øl fra ekstrakt, og jeg hadde lyst til å holde mitt første all-grain på den lyse siden. Jeg reduserte også oppskriften ned til en 1/3 slik at jeg kunne brygge i min 10-liters aluminiumsgryte. Det er også digg å slippe å rengjøre 40-50 flasker og tappe i tilfelle brygget blir mindre vellykket.

Pr 30. mai står brygget og plopper, og skal fremdeles stå noen dager til før jeg måler gravity for å se hvor effektivt gjæret har omdannet sukkerartene til alkohol. Er veldig spent på smaken!

20120613-090649.jpg

20120613-090745.jpg

Bryggedag: 19. mai 2012
OG: 1053-1054
Final SG: 1010 (før tapping på flaske lørdag 2 juni) 1010. (skulle vært 1013)
Alkoholprosent: 5.6% abv
Preboil SG 1040, skulle vært 1048. Lite effektivitet med andre ord.
Volum på dunk: 7.5 liter
Volum etter tapping? tipper 6 liter
Oppskrift fra Børge Barlindhaug, skalert ned med http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cgi?pick=Testweizen
1kg http://www.bryggselv.no/products/heidelberg-ekstra-lys-pilsner-malt-1kg-knust
1kg http://www.bryggselv.no/products/hvete-malt-1kg-knust
12g http://www.bryggselv.no/products/hersbrucker-hallertau-ge-228-100g
1 pk http://www.bryggselv.no/products/danstar-munich-wheat
Tapping:
Spraymalt medium http://www.bryggselv.no/products/spraymalt-medium-500g
Preboil SG ble 1040, skulle ha vært 1048. Tror volumet før koking ble mindre enn 10 liter, tipper 9, kanskje 8.5. Mesket også lengre, total 1time30 minutt med senking og høyning av temperatur (som tok lengre tid enn jeg hadde trodd, selv etter «tørrtrening». Justerte opp humle til 12g, syntes 10 så litt lite ut :)
OG ble på 1053-1054, men kokte ned til 7 liter så det er ikke så rart. Spent på resultatet. Tok 1time og 30 minutt fra kasserollen stod på kok til jeg tok den av.
Notat: Tok/tar forbausende lang tid å få temperaturen ned til 18 grader, lurer på om jeg må ordne meg en liten varmeveksler. Brukte 4 halvlitersflasker med is og kaldt vann i oppvaskkummen denne gangen, funket ok men ikke spesielt effektivt.

Bonus: Bakte brød på restene av maltet, se oppskrift her http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,4646.msg36843.html#msg36843 :) Ble sånn passe bra, litt vel rå inni.

20120613-091555.jpg

Logg:
1800: Satte 8 liter vann på kok. Nådde 74 grader etter 30 min på plata.
1840: Tilsatte to liter kokende vann.
1850: 74 grader, tilsatte malt i meskeposen, temperaturen sank bare til 69 grader, rører litt. Ser ut til at tempen ikke vil ned.
1905: 66 grader! Satte kasserollen inn i ovnen, som står på litt over 50 grader.
1910: 67 grader, 1918: 65.5, 1924: 65.5 (justerte ovn litt opp), 1936: 65, 1942: 65, 2005: 65 grader
2008: Satte kasserollen på plata og økte tempen til 78 grader for mashout.
OBS: Temperaturmålingene ble gjort dypt i kasserollen, oppdaget senere at temperaturen høyre opp i brygget var mye lavere, under 64 grader :(
20:18 Jikes, tar stykklang tid å få tempen opp til 78 grader!
2025: 78 grader! Meskingen tok 1 time 32 min med heving og senking av temperatur
(tok ut meskeposen og la den over i sil, helte over 1.8 liter varmt vann, og øste også over noe av vørteren fra kasserollen, men bare litt). Tok en SG måling av spargevannet i bollen, og den var på ca 1026 ved 18 grader.
2044: Skrur opp tempen på fullt.
2113: Fin kok, tilsatte 12 g humle i humlepose.
2218: Nedkjøling, flyttet hele kasserollen over i oppvaskkum med kaldt vann og fire halvlitersflasker med frosent vann.
2246: OG ved 20 grader: 1053-1054, akkurat som det skal være.
2255: Brygget er i dunken, temp er 28 grader, skal ned i 18 grader før tilsetting av gjær.
2337: fremdeles for varmt til å pitche :( Dette tok utrolig lang tid!
0158: Ølet er i bøtta, håper gjæra er i live. Romtemperaturen er rundt 20 grader, litt pes å få ned tempen nå som det blir varmere ute.

Av Morten Skogly

Creator of Things

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *