Ølbrygg #20: Ingefærøl

20140421-153857.jpg
Ikke akkurat all-grain.

Bryggedag: Lørdag 4. januar 2014
OG 1044 @ 18C

Oppskrift:
Ca 250g revet fersk ingefær
Revet skall og saft fra 2 sitroner og 3 appelsiner
1 toppet t-skje kanel
1000g brunsukker
500g maltekstrakt
Gjær: Safale US 05, 1 pose tørrgjær

Kok revet ingefær og skall i 2 liter vann i 10-15 min., ha evt i krydder som kanel eller stjerneanis.
Sil av, og hell oppi gjæringskar, og tilsett sukker/maltog rør til det løser seg opp.
Fyll opp vann til 12 liter
Tilsett saften fra appelsin og sitron
Tilsett noen biter ingefær som ekstra piff
Sjekk at temperaturen er ca 18 grader, rist gjæringskaret kraftig (eller tilsett oksygen) og tilsett gjæra.

Splitbatch # 20.1

20140421-153945.jpg
13. april: FG 994(!) @ 23C. Lukter ingefær, alkohol, ingen estere, nærmest portvinsaktig. Clean på smak, veldig tørr, nærmest hvitvinsaktig. Overførte 5 liter til nytt kar og tilsatte sukkerlake for karbonering (5liter x 6g = 30g sukker). Flasket på 16×0.33-flasker.

20140421-154056.jpg

Splitbatch # 20.2 : Tørrhumlet med Cascade-humle

20140421-154312.jpg
16. april: Tørrhumlet 30g Cascade på 7 liter øl med humlepose. Jeg har av en eller annen merkelig grunn ikke tørrhumlet rett før flasking før, og tenkte dette kunne være en fin anledning til å prøve det ut. Lukter veldig søtt av ølen, kan bli bra dette, men har lyst til å prøve med Simcoe eller Citra ved en senere anledning.

19. april: Tok ut humleposen og satte gjæringsbøtta i kjelleren for å få grums til å legge seg. Flasket 6 liter med 6g sukker pr liter.

Splitbatch # 20.3: Syltet ingefær edition

Flasket fire flasker hvor jeg tilsatte revet, syltet ingefær rett i flaskene, blir spennende å se hva som skjer. En av flaskene ble heller ikke tilsatt sukker for karbonering.

Splitbatch # 20.4 : Gamalost «special» edition

Tørr-osting, har det vært prøvd før? Dette er en gave til svigerbror, som er veldig glad i gammelost. Gammelost lukter og smaker frau etter min mening, men smaken er som baken. Lagde bare en 0.75-flaske med denne, og tilsatte 6g gammelost rett i flasken før jeg tappet ølet over.


Tørr-osting med gammelost. A bad idéa :)

20140421-154022.jpg

14 kommentarer til «Ølbrygg #20: Ingefærøl»

  1. Tenkte å tørrhmle med gammalost og var skuffet da jeg fant ut jeg ikke var den første :)

    Gikk det så dårlig? Hvorfor har du ikke filtrert den, eller tilsatt en slags gammalostkraft? Eller gammaolstpulver?

      1. Har aldri laget ingefærøl og tenkte å prøve.
        Ølbrygg #20: Ingefærøl: Dette ser greit ut, men har noen spørsmål.
        1. Hvor lenge skal dette stå i 18 grader før det er ferdig?
        2. Hva blir alkoholprosenten?
        3. Kan dette oppbevares på plastflasker med skrukork og lagres i kjelleren?
        4. Er gjærtypen viktig eller kan man først bare prøve med vanlig tørrgjær
        fra butikken som man lager brød med? Det fungerer greit på eplecider.
        5. Kan man bruke maltekstrakt som man får i vanlig matvarebutikk?

        1. 1. Det er nok ganske ferdig på 14 dager. Hvis du har gjærlås så kan du se om det slutter å ploppe + noen dager.
          2. Det kommer an på sukkermengden, men min havnet på 5.7 prosent. Hvis du kjøper et hydrometer så kan du måle sukkerinnholdet før og etter gjæring og bruke en bryggekalkulator for å regne ut prosenten.
          3. Ja det går fint. Du bør ha dem stående varmt i noen uker før du setter dem kaldt for å få kullsyre.
          4. Har ikke prøvd med brødgjær, men det høres fælt ut. Men dersom du likte eplecideren din så kjør på.
          5. Jeg vet ikke om maltekstrakt fra butikken er spisbart for gjæren du velger, men give it a try :)

          1. Et par tilleggs spørsmål.
            1. Hvis man synes ølet blir litt for tørt, kan man ha i sukker eller annet før man drikker det?
            2. Synes du dette ølet er på høyde med det man kjøper? Hva er evt forskjellen?

      1. Har gjort det. Har grillet osten i ovnen slik at den blir tørr, og puttet ca. 50 gram gamalost i en liten batch kølsch i 5 dager.

        Etter 2 dager skjedde ikke så mye.

        Etter 5 dager: ølet ble helt svart, med en merkelig greie på toppen, usikker om det er fett eller bacteria. Har filtrert det bort, men det helle gikk i oppløsning av seg selv.

        Etter tapping, fikk jeg en annerledes type problem i flaskene, som en mini-krausen. Dette er en konkurranseøl, så jeg håper alt synker i løpet av de 2 neste ukene.

        Smak? Veldig bra faktisk. Må være den første i verden som har laget en kølsch som smaker og ser ut som en lett porter. Gleder meg til at de er ferdige. Vet du ikkje om at hva det er oppi der kan du kjenne chili og café smaker.

        Se på inlegget fra Syvfjell her: http://www.homebrewtalk.com/f39/post-your-infection-71400/index195.html

    1. Har ikke notatene mine her, men det kan nok stemme ja. Jeg har begynt å utvide tida for sekundærgjæringa betydelig, syns ølet blir renere i smaken da. Men kommer nok litt an på hvilken øl man lager og hvilken gjærtype.

      1. Så gjæra holder fortsatt koken etter så lang tid? Mtp karbonering på flaske etterpå.

        Har satt en klon på gjæring sist helg. Vet ikke om tålmodigheten rekker flere mnd men kanskje en. Hvordan syns du smaken på tørhumle batch sammenlignet var 20.2 vs 20. 1 ?

        1. Når gjæra går tom for næring så legger den seg ned og tar en dupp, men har hatt øl på karet i 6 mnd og likevel fått god karbonering. Bruker 6 gram sukker pr liter, det er litt mer enn det de fleste bøker anbefaler, men med mitt oppsett så trenger jeg såpass.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.