Kjære DnB

Foto: Fibonacci Blue, CC via Flickr

Kjære DnB, hvorfor gjør dere det så vanskelig å like dere? Det siste året har gitt den ene skandalen etter den andre. Skatteparadis-skandaler, massesøksmål etter overbetaling for fondsforvaltning, og nå herjer dere med urbefolkninger også?

Et firma med så enorme økonomiske muskler som DnB har et ekstra ansvar og enhver mulighet til å gjøre det som er rett. Stopp finansieringen av dette prosjektet, slik at det igjen går an å være kunde hos dere uten å skjemmes og gremmes.

Les: DnB er en av bankene som finansierer omstridt oljerørledning.

Det står et sitat i den artikkelen som er ganske heftig:

«At this point anyone who finances any fossil fuel infrastructure is attempting to make money on the guaranteed destruction of the planet.»

Det sitatet syns jeg dere burde skrive ut og henge på kontorene deres, som en påminnelse om hva som er viktig.

Mini-boikott
Den gamle postbank-kontoen er avsluttet, det samme med Vipps bedriftskontoen. Og nå står det tristeste for døren, å selge alle fondsandelene i DnB Miljøinvest, som var det første fondet jeg begynte å spare i. Jeg har bare 8 776,36 stående der, men for meg er det en betydelig sum. Ved innløsning av andelene utløses beskatning, og jeg går derfor på et 25% tap. Men det er det verdt. Jeg eide også aksjer i DnB tidligere i år, men disse ble solgt da jeg hvor dårlig styret, ledelsen, og generalforsamlingen håndterte Luxenburg-avsløringene.

Det er dog aldri for seint å snu i denne saken, og dere har verktøy for å gjøre det:
«DNBs finanseringsvirksomhet er underlagt bankens policy for samfunnsansvar. Vi har også en egen retningslinje for samfunnsansvar i kredittvirksomheten som regulerer hva DNB kan finansiere, samt hvordan miljømessige og sosiale risikoforhold skal vurderes og hensyntas som en integrert del av vår kredittprosess. Vårt rammeverk på samfunnsansvar finnes i vårt bærekraftsbibliotek på dnb.no

Jeg syns dere burde sette dere ned og se på de retningslinjene, og ta en solid revurdering av Dakota Access-prosjektet. Er dette virkelig noe dere skal være med på? Er det et slik firma dere vil være? Et firma som går til krig mot urbefolningsgrupper?

Jeg kommer til å oppfordre alle jeg kjenner til å avslutte sine kundeforhold i DnB. Det blir nok som en mygg på en elefant er jeg redd. Dere skjelver nok ikke i buksene av å miste noen hundre hippieaktige kunder her og der. Men da er ihvertfall min sti nogenlunde ren. I denne saken.

Etter at dere lanserte Vipps var jeg i ferd med å begynne å regelrett ELSKE dere, det er en fantastisk tjeneste, som jeg kommer til å savne når jeg nå starter min mikroskopiske DnB-boikott. (Kanske jeg til og med må snikbruke den når ingen ser på.)

Mvh Morten Skogly
Bekymret eks-kunde og eks-investor.

Artikler om Dakota Access Pipeline-prosjektet:

Foto: Fibonacci Blue, CC via Flickr
(Foto: Fibonacci Blue, CC via Flickr)

(Dette innlegget er også publisert på DbB sin facebookside.)Siste nytt om Dakota Access-pipeline:

Live Blog Dakota Access Pipeline