Prosjekt: Grønn båt

Forbildet: Åfjordsbåten Svalen. Det blir ikke grønnere enn dette om man skal ha seilbåt.


For noen tiår siden kjøpte jeg meg en bok om seiling. Dette var samtidig med at jeg ble far, og etter å ha lest meg opp på både seiling og barn så fant jeg ut at dersom jeg skulle bli en god seiler så ville det gå ut over tiden jeg kunne være sammen med ungene. Jeg er en forsiktig person, så da jeg kom til kapittelet som omtalte kullseiling så la jeg rett og slett fra meg både boka og drømmen om egen seilbåt.

Mange år senere plukket jeg opp seilingen igjen, og begynte å seile regatta sammen med flinke folk i min lokale seilforening, og noen år etter det, i 2023, dro jeg på min første langtur med seilbåt, med Åfjordsbåten Svalen som det er bilde at i toppen av denne artikkelen. Og da var jeg solgt.

Jeg har bestandig vært veldig glad i havet, og har puslet rundt i småbåter fra jeg var en neve stor, så det var ingen stor overraskelse at jeg skulle falle så hardt for seilelivet. Men falt gjorde jeg, og hardt. Naturopplevelsene først og fremst, men det å bevege seg bortimot lydløst bortover vannflaten som om det er en stor magisk hånd som dytter oss avgårde føltes … magisk. Rett og slett magisk!

For ca 5 år siden la jeg en plan som bestod i at jeg skulle seile med andre før jeg kjøpte min egen båt. Jeg ville bli god nok til å ikke smelle båten opp i fjærsteinene på første turen. Å eie egen båt er også en kostbar hobby, så jo lenger man kan utsette kjøpet (men samtidig få seilt mye med andre) jo bedre. Men på et tidspunkt så følte jeg at læringskurven stoppet opp. Når man seiler som mannskap på andres båt så kan man lære veldig mye, men det at man er avhengig av andres timeplan gjør at læringen tidvis går veldig sakte. Om man vil komme seg over kneika så er svaret egen båt.

Så nå er båtjakten i gang. Det er fryktelig mange vakre båter å velge i. Jeg har en lang liste med tekniske ønsker for min drømmebåt, men for å gjøre valget litt enklere(vanskeligere?) så ønsker jeg å definere noen grønne prinsipper for båtvalget.

De siste 10 årene har jeg jobbet for å spare opp penger til båt ved å holde kompostkurs og gjenbruksverksted for unger, og jeg var også aktivt medlem i et miljøparti i mange år. Så det ville være rart å kaste prinsippene på båten (pun intented) nå.

Vi mennesker har et enormt og skadelig fotavtrykk på planeten vår. Mye av dette er vanskelig å gjøre noe med på individnivå, men jeg mener at vi alle må gjøre så godt vi kan for å få skadevirkningene ned, med de midlene hver enkelt av oss har. Jeg er av den mening at det har lite for seg å være moralistisk på andres vegne. Jeg må gjøre det jeg kan, uansett hvor lite monner, og så håper jeg andre også gjør så gode valg som mulig med tanke på at redusere personlige skadevirkninger.

Mye babbel, men her er ihvertfall starten på en lite med grunnprinsipper for valg av «grønn båt», og ikke minst for årene etter kjøpet:

♻️ 1. Velg brukt fremfor nytt

Å kjøpe brukt båt er et av de mest miljøvennlige valgene du kan ta. Det reduserer behovet for ny produksjon, som ofte er ressurskrevende og energikrevende. Det finnes allerede et stort utvalg av seilbåter i markedet, og mange av dem har mange gode år igjen. 

🧰 2. Gjenbruk og reparasjon

• Reparer fremfor å erstatte: Vedlikehold og reparer utstyr som seil, tauverk og beslag i stedet for å kjøpe nytt. Og bruk gjerne brukte materialer for å reparere, så langt det går.

• Gjenbruk materialer: Gamle seil kan for eksempel omgjøres til oppbevaring eller solskjerming.

• Del og bytt: Delta i lokale båtbyttedager eller nettfora for å bytte utstyr du ikke lenger trenger.

🧼 3. Miljøvennlig vedlikehold

• Unngå giftig bunnstoff: Vurder alternativer som ikke inneholder biocider, for eksempel mekaniske løsninger eller miljøvennlige produkter.

• Samle opp avfall: Bruk presenninger under båten ved sliping og skraping for å samle opp avfall, og sørg for korrekt avfallshåndtering.

• Bruk miljømerkede produkter: Velg rengjøringsmidler og vedlikeholdsprodukter som er miljøsertifiserte.

https://www.statsforvalteren.no/nn/Nordland/Miljo-og-klima/Forureining/Miljovennlig-batpuss/?utm_source=chatgpt.com

⚡ 4. Effektiv energibruk

• Seil mer, motor mindre: Bruk seilene så mye som mulig for å redusere drivstofforbruket.

• Installer solcellepaneler: Dette gir fornybar energi til elektronikk om bord.

• Velg elektrisk fremdrift: Hvis mulig, oppgrader til elektrisk motor for å redusere utslipp.

https://www.sintef.no/siste-nytt/2024/veien-til-gronne-skip-er-en-sakte-revolusjon.-slik-kan-den-startes/?utm_source=chatgpt.com

🛥️ 5. Deling og samarbeid

• Båtdeling: Vurder å dele båt med andre for å maksimere bruken og redusere miljøpåvirkningen per person.

• Leie fremfor eie: Hvis du ikke bruker båt ofte, kan leie være et mer bærekraftig alternativ.

🌊 6. Miljøvennlig bruk

• Unngå sensitive områder: Hold deg unna sårbare økosystemer og respekter lokale regler for ferdsel.

• Minimer avfall: Ta med alt avfall tilbake til land, og unngå å kaste noe i sjøen.

• Bruk miljøvennlige produkter om bord: Velg biologisk nedbrytbare såper og rengjøringsmidler.

Ved å følge disse prinsippene kan du nyte seilingen samtidig som du tar vare på miljøet. Husk at små endringer i vaner kan ha stor positiv effekt over tid.

🧰 7. Bruke båten til grønne og bærekraftige prosjekter

• Kan jeg ta med gjenbruksverkstedene mine med på båten? Reise rundt og holde verksted for barn og unge, eller kurs for voksne?

• Bærekraft handler om mer enn miljø og klima. Mange sliter med ensomhet og mental helse. Kan båten brukes til noe der? A la «Psykolog med sovepose» bare på sjøen?

• Plukke søppel: Som tenåring tok jeg båten ut i skjærgården utenfor Brønnøysund for å plukke søppel. Siden den gang har problemet bare blitt verre.

 

To be continued! Hvis du har gode produkttips eller ideer du vil dele for et grønnere båthold så send gjerne en epost til morten.skogly@gmail.com

 

 

Av Morten Skogly

Creator of Things

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *