P3 Dokumentar – Rich media historiefortelling på nett

Jeg har hatt prosjektlederansvar for P3 Dokumentar sine nettsider siden oppstarten tidlig i 2012 frem til desember. Hver uke publiserer vi en radiodokumentar som er utvidet med et stort journalistisk univers av tekster, foto, video, og interaktive elementer, pakket inn på en ganske uvanlig måte i nettsammenheng. Alt innhold er samlet på en lang side, og vi har lekt oss med spalter og webfonts for å et mer magasinaktig layout. Etter hva vi har sett så er det ingen andre som gjøre noe lignende på nett.

P3 Dokumentar er et utfordrende, viktig og banebrytende prosjekt. Jeg er veldig stolt av hva vi har fått til på nettsidene, og kanskje spesielt over at vi vant NRKs fagpris for journalistikk i 2012. Dokumentarene har flere ganger vært oppe på topp 5 mest leste på nrk.no i 2012.

Showreel

P3 Dokumentar Showreel 2012

Suksesskriterier

Målet med hver dokumentar på nett er å få til et stort journalistisk universt bestående av tekst, foto, video og interaktive elementer, presentert i en magasinaktig layout. Vi jobber mye med å finne måter å utvide historien i dokumentaren, enten ved å gjenfortelle deler av radiodokumentaren multimedialt, eller aller helst å finne nye caser og lage unikt nettinnhold. Det er lite inspirerende for en journalist å bare versjonere andres innhold, så det er viktig at vi får til å utvide universet med nye historier og (nyhets)vinklinger, som går ut over dokumentaren. I idearbeidet prøver vi å finne det overordnede temaet for en dokumentar, slik at vi har et springbrett å jobbe ut fra.

Vi er helt avhengige av en god plassering på forsiden til NRK.no, og for å få til det så trenger vi gjennomarbeidede artikler og spissede overskrifter.

Når vi får til dette best så er det fordi vi fått til en god dialog med dokumentaristen i forkant av at de reiser ut, slik at vi har en klar plan på hva vi skal lage av «ekstramateriale», og at vi får sendt med en fotograf eller videojournalist.

Vi jobber også mye med å skape debatt på sidene, både med hvilke vinklinger vi velger, men også mer direkte ved å invitere aktuelle folk, gjerne fra flere sider, til å skrive kronikk, enten for dokumentarsidene, eller for NRK Ytring som vi har en god dialog med. Vi jobber også endel med å skapte aktivitet i kommentarfeltet, ved å spisse invitasjonene til leserne etter hver hovedartikkel, for eksempel.

Oppsummert: Vi lager bra innhold som folk vil sjekke ut, presentert på en pen, og noe uvanlig måte.

Fem populære dokumentarer

Her er noen av de dokumentarene det rent personlig har vært artigst å jobbe med, og hvor jeg føler vi har fått til noe ekstra viktig og bra. | Utforsk alle dokumentarene på p3.no/dokumentar

Tanker fra Post 4

– Jeg var jo ikke dum, selv om jeg var så dårlig. Jeg visste jo at livet mitt hang i en veldig tynn tråd. Men jeg så ikke på livet mitt som så verdifullt at jeg kunne ta hensyn til det, da. Men det var under 30. Jeg slutta å veie meg når jeg kom under tredve.

Vikaren

– Jeg lurte jo litt på: Er det på landet man finner lykken? Selv om jeg ikke var misfornøyd med livet midt i Oslo, så blir man jo usikker på om det er der man hører hjemme. Det er jo det alt dreier seg om, en søken etter å finne sin plass – der man føler man hører hjemme.

Skuter, karsk og kristus

– Man går liksom å venter på at noen skal gi det kompliment på noe så du kan gjenvinne troen på deg selv. Det er det største problemet for meg – jeg har mistet troen på meg selv.

Det er lov å le

«Aldri har så mange AUF-ere tatt svømmeknappen samtidig.»

De flaue legene

Funker på iPad

En av de tingene vi ønsket med dokumentarsidene var at alt skulle kunne spilles av på iPad og andre iOS-klumper uten flash-støtte. Her er et bilde fra utviklingen av den første dokumentaren: Bolebyen Arendal.

Av Morten Skogly

Creator of Things

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *