Kajakk uten navn

For mange år siden var jeg på ferie i Troms, og så en annonse på Finn.no for en vakker, snøhvit kajakk. Kjørte til Tromsø, tok ut penger, og spontankjøpte den på flekken, uten å ha padlet en centimeter før, og har ikke angret et sekund på det. Denne kajakken har gitt meg utallige perfekte stunder på vannet.

Men det er en snodig ting med den: Den har ikke noe navn! Det er absolutt ingen logoer eller merker på den som identifiserer hvilken type det er, noe som gjør det litt krøkkete å etterbestille deler til den, og jeg tok desverre ikke vare på Finn-annonsen.

Jeg forsøkt Google, og kontaktet forskjellige forretninger og folk på Facebook for å forsøke å finne ut, og etter mye om og men klarte jeg å finne svaret.

Spor:
– Kajakken er i glassfiber
– Jeg mener å huske at det stod Seabird i annonsen
– Lukene er i glassfiber, noe som er litt uvanlig, og reimene som holder dem på plass virker litt «billige»
Annonse på en kajakk som det står Kajak Sport på, som ligner voldsomt. Selger sier den ble kjøpt fra Spieler Sport i Kristiansand, nedlagt.

Oppdateringer:
17.08: Fant han jeg kjøpte den fra, Bjørn Tore Sørensen i Tromsø, som sier
«Husker ikke modellnavnet, men mulig det var «Sevylor havkajakk». Mener videre at det er SeaFun AS (eller Kajakk Sport AS) som i sin tid importerte denne. Se http://seafun.no/» Det viste seg senere at dette ikke stemte,

18.08: Seafun sier: Ikke noen lett sak dette. Kajakken ble laget av ZPA Sport AS som gikk konkurs i 2008. Den har ikke noe merke.
Øystein Frustøl var daglig leder, Hilde Frustøl var styreleder.

19.08: Fikk tips fra en kollega, kajakken har vært til salgs via Netthandelen.no.

Mr Sørensen bekreftet at kajakken var kjøpt via netthandelen, og etter endel frem og tilbake med support hos dem fikk jeg endelig svaret. Kajakken er fra firmaet OK Marine i Søgne. Atle N. Kristoffersen hos dem kunne fortelle at de har bygd den selv, og at den er basert på formen til en Seabird-modell. Han kunne også bekrefte svakheten i pedaldesignet: «Vi laget kajakken for noen år siden og solgte til Netthandelen. De ville ikke lenger selge den i og med at den tok veldig mye plass for dem. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på den unntatt det med de pluggene som du trenger. De er for dårlige og går i stykker.» Men ikke bare det, Kristoffersen sendte meg fire nye plugger, helt gratis! Takk til Ok Marine for god service, og til alle som tok seg tid til å svare på maset mitt!

23.09: Det tok meg lang tid å finne ut av hvilken kajakk jeg har, flere år faktisk, men detektivarbeidet var definitivt verdt det. Fikk testet roret til gangs på padlesamling på Rangøya i helga. Jeg har ikke brukt roret etter at jeg to grunnkurset, siden det kunne har nytte under sterk vind og strømmer. Utenfor Rangøy er det åpent ut til storhavet, og roret var til stor nytte når vinden kom opp i 6-8 sekundmeter!

Mål:
Lengde: 496 cm
Høyde: 38 cm
Vekt: 27 kg
Cockpitåpning: 88 x 41 cm

Steder og folk som har hjulpet i jakten på «Kajakken uten navn»:
Kajakk og fritid
Seabird Designs
Trondheim kajakkklubb på Facebook
Bull Ski & Kajakk: Jørgen Matsen der trodde det muligens kunne være en tidlig produksjon fra Seabird-gutta, før de kalte seg Seabird, og foreslo å snakke med Len Ystmark der). Han foreslår også følgende fix: «Det kan løses ved å bytte ut skinne og bruke systemet vi har til Wilderness Systems kajakker.» Må kanskje vurdere å bytte ut hele greia ja.
Hege Vigstad og John Rasmussen i Midttroms Havpadleklubb. John foreslo et par McGyver-hacks, som jeg muligens blir å prøve ut neste gang pluggene brekker.
Bjørn Tore Sørensen i Tromsø, som jeg i sin tid kjøpte kajakken av, og som fremdeles hadde ordrenummeret liggende å sin Netthandelkonto, og som tok seg bryet med å svare.
Netthandelen. Knotete supportsystem, men det funker!
Ok Marine for å ha lagd en knallfin kajakk, men også for å sende over fire nye plugger, helt gratis.
Og sikkert flere andre hjelpsomme mennesker!

IMG_3065

IMG_3067

IMG_3064

Reservedel søkes:
Disse gummiknottene står mellom fotpedalene og festet. Fikk med et ekstra sett når jeg kjøpte kajakken, men de er ganske utsatt for slitasje. Gummien blir morken og metallplaten som holder skruen slipper.
IMG_3056

Av Morten Skogly

Creator of Things

4 kommentarer

 1. Hei Morten

  Vi har forsøkt å finne annonsen din, men siden den ikke er lagret, klarer vi ikke å finne den:) Vårt beste tips er å kontakte for eksempel BULL Ski & Kajakk. De har skikkelig peiling og kan kanskje kjenne igjen modellen hvis du sender dem bildet. Lykke til hilsen FINN.no

  PS. Hvis du ikke finner nye deler, har vi over 648 annonser med kajakker/kajakkutstyr på FINN.no :-)

 2. Takk dette inlegge hjelpte meg også :-)
  Samme problem med at dei gummiene blir ødelagt.
  Snakkte med okmarine.
  Og nye plugger er på vei i poste. ;-)
  Creed til okmarine for bra service

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *