Minidesign: Inkrementelle endringer på p3.no/spillelister/

I P3.no har vi jobbet med «iterative designprosesser og utvikling» siden før vi visste hva det het. Inkrementell utvikling betyr i bunn og grunn å gjøre små endringer om gangen, teste disse, se hva responsen er på dem, se etter forbedringspotensiale, og så ta en ny runde.

Grunnen til at vi jobber slik er ikke at vi er så jævlig smarte (joda), det er bare rett og slett den eneste måten vi har tid til å jobbe. P3 er en veldig «dynamisk» arbeidsplass, det skjer svært mye hele tiden, og vi må kunne snu oss. Vi er et lite knippe utviklere og designere som jobber på endel store tjenester (som Urørt), større wordpressbaserte blogger/nettsteder som Filmpolitiet, Lydverket og mP3, men vi lager også eventsider, og en bråte mikrositer, for eksempel sider for hvert radioprogram på P3. Apper for iOS og Android lager vi også. På noen av prosjektene våre har vi tid til lengre designprosesser, men som regel er det snakk om å hive seg rundt og lage tjenester på veldig kort tid. Og innimellom alle prosjektene må vi klemme inn bugfixing og mindre utviklingsjobber, slik vi for tiden pusler med på P3.no/spillelister/.

Versjon 1: Har desverre ikke screenshot av første versjon av p3.no/spillelister, men listevisningen var ganske nedstrippet. Det meste av tida gikk med til backend-løsningen, hvor vi tar vare på realtime spillelistedata og matcher mot artist og låt-databasen til P3.no/sjef/. Hovedutvikler på backenden er Lars Haugdal Andersen. Siden viste en enkel tabell med klokkeslett for når låten var spilt, låtnavn og bandnavn. Denne versjonen var offentlig tilgjengelig, men ble ikke promotert noe sted.

Versjon 2: (klikk på bildene for større versjon)

Versjon 2 ble lagt ut dagen etter. Her gjorde vi en rekke forbedringer i løpet av et par dager, jeg la for eksempel til muligheten for å åpne låtene i Spotify og Wimp. Lars matchet også låt mot program, og la til mulighet for å lenke fra programnavn til programmets hjemmesider, og etter en uke la vi til mulighet til å sortere listen på program. Her kan du feks se musikken som blir spilt i Sexy.

Artistnavn ble også lenket til NRKs artistinfo-tjeneste, som jeg var med å lagde for noen år siden. NRK.no har tatt over disse sidene, og den trenger nå å bli skrevet om ser jeg, og strammet opp designmessig, ser ganske bæd ut.

Jeg la også til siste tre artikler i kategorien Ny musikk på P3 øverst på siden. Litt som pynt, men mest for å promotere disse innholdsrik artiklene som P3s musikkprodusenter lager.


Versjon 3: Se video fra YouTube!

I denne versjonen flyttet vi de tre sakene ned til bunn av sida, og det ble laget en grafisk header som erstattet overskriften. Syns det ble litt vel grått og trist i toppen av sida nå, men vi tester det litt til.

Viktigste endring i denne versjonen er et søk etter YouTube-videoer, samt avspilling rett på siden. Jeg lagde denne funksjonaliteten for noen år siden, bl.a. til bruk på nettsidene til Spiller.no. Planen var å flytte den gamle koden over til P3.no, men fant fort ut at koden var foreldet. Så det som skulle være en time med enkel redesign, ble plutselig en fullstendig omskriving, pluss redesign for å tilpasse til P3s grid. Men det ble jo pent da?

Colorbox ble brukt for å få til overlayeffekten, knota endel med å få til det også.

Versjon 4: Slik ser siden ut 16. september

De tre artiklene i kategorien Ny musikk fra P3 har havnet i høyremargen på sida, med litt annen formatering, og vi har lagt til et promobanner for Sjef på høyre side. Og Kim har byttet bakgrunn på hele p3.no. Ellers ikke så mange nye endringer, og vi merker at utviklingstakten har roet seg. Det meste av tiden nå blir brukt til å forbedre backend og tenke litt på retningen videre. En ordentlig grafisk redesign er også nært forestående.

Versjon 5: Utvidet med Topp 30 sist uke

Det er drøyt en uke siden denne siden ble gjort ferdig, men offisiell «lansering» var 19. september. Topp 30 sist uke viser de mest spilte låtene siste 7 dagene. Nederst på sida ligger det også en tagcloud på 50 mest spilte.

To be continued :)

Om meg: Pappmaskin a.k.a Morten Skogly lagde sin første hjemmeside i 1993, før det gikk an å bytte bakgrunnsfarge. I gamle dager var alle nettsider grå, og blink-tagg og brennende hodeskaller var hverdagskost.

Av Morten Skogly

Creator of Things