Ølbrygg #8: Hel Nelson India Red Ale

20121120-233858.jpg

En tungt humlet rødbrun IPA som kun bruker Nelson Sauvin. 100g som bitterhumle, 100g tørrhumle :)

Og 1058

Står nå og gjærer. Har tjuvflasket 6 halvlitere tidlig ved SG 1017 (5.4%) som et eksperiment for å teste karbonering osv. Kommer tilbake med oppskrift osv dersom ølet blir verdt å repetere.

Dette er min første øl laget med gjærstarter, spent på resultatet.

20121024-004259.jpg

20121024-004314.jpg

I en tiliters kjele (eller større) varm opp 6 liter vann til 70c og ha i kornet. Vannet vil synke litt i temperatur og det skal holde 67-68 i 30 minutter.

Sil av kornet (eller ta ut posen med kornet i) og tilsett boksene med maltekstrakt og kok opp. Tilsett humle 100g Nelson Sauvin, denne skal koke i 60 minutter.

Hell blandingen oppi gjæringskaret. Du trenger ikke sile av. TIlsett 100g Nelson sauvin i humlepose. Tilsett kaldt vann til det er totalt 20 liter i gjæringskaret.

Sjekk at temperaturen på vørteren i gjæringskaret er rundt 20c eller lavere.

Rehydrer gjæret etter produsentens anbefalinger. Tillsett gjæret. (Jeg tok av 1 liter vørter og kokte opp, kjølte ned og tilsatte gjær. Lot stå i noen timer mens vørteren kjølte seg ned (i badekaret).

Gjæres på 18-20 grader i 14 dager.

OG ble bare 1058. Kan det være at pale malten har lavere gravity? Evt så burde jeg stepmashet, eller mesket i en full time.

Gjæringsnotat: Temperaturen i rommet ble alt for høy på dag 1, bikket 26 grader. Voldsom aktivitet i gjærlåsen. Tok 12 timer å få ned temp til 20 grader.

20. oktober:

SG 1017. 5.4% Lukter himmelsk i bøtta. Dette er den første ølen jeg har laget gjærstarter til, og det er også den første som har har skum på toppen etter 5 dager i bøtta. Smak på vørter: Mye bitterhet, endel sødme. Tror denne blir veldig bra. Det plopper fremdeles aktivt i gjærlåsen. Temperatur i vørteren er en grad høyere enn i en beholder med vann som står i samme rom.

20121024-010255.jpg

20130113-170104.jpg

Av Morten Skogly

Creator of Things

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *