#29: Brunweizen

Bryggedag 12.02.2017. Biab.

Utskriftsvennlig oppskrift

Jeg fortsetter min litt skranglete ferd gjennom bryggeland, denne gangen styrt i retningen av en hveteøl. Den første allgrain-ølen jeg brygget var faktisk en hefeweizen, basert på en oppskrift jeg fikk fra kjernekaren Børge Barlindhaug, men siden har jeg ikke forsøkt meg på denne stilen.

Det var litt tilfeldig at det ble hveteøl, men for en stund siden fikk jeg 500g (!) med utgått Safbrew WP06, og den måtte jo brukes til noe. Selv om datoen var passert så kunne jeg kompensere for evt dårlig gjærhelse ved å øke mengden litt, samt lage gjærstarter for å sjekke formeringsevnen til våre små venner.

En liten beskrivelse av WB-06:

«WB-06 produces estery and phenol notes typical of Bavarian-style wheat beers. The banana and clove are a little more dialed down, which if you know that going in can be a good thing.»

Jeg liker nå engang estere og bananpreg, så kan hende jeg lar denne gå litt varm under fermenteringen. Endte opp med å bruke 38g tørrgjær (Safbrew WB06 BBE 09/2016, batch 1400344). Lagde en rehydreringsgjærstarter med 300g ekstra dark spraymalt som stod og koste seg i noen timer før pitching. Det er egentlig best å først rehydrere tørrgjær i vann, før man pitcher, men tok en sjans på at nok gjærceller ville overleve å puttes i vørter for rehydrering, siden jeg hadde så mye gjær. Ser ut til at det gikk bra, utgjæringen gikk ihvertfall fort.

Smaksnotat 20. april:
Denne begynner å runde seg ut. Gjorde en smakssammenligning Stor Straight fra Stjørdalsbryggeriet som bruker samme gjæret, og min og deres er svært like i smaksprofilen, ihvertfall i gjærpreget. Prosenten er høy og FG er svært lav, men ganen sier at ølet fremdeles har mye restsødme. Dette kan komme av bruken av melanoiden-maltet, så har lyst til å brygge denne ølen på nytt, men uten melanoiden og brown malt, for å se om smaksprofilen blir enda reinere og tørrere. Har også lyst til å brygge en variant med samme malt og humle, men med US-05 for å sammenligne.

Malt:
Hvete 2800g
Pils 3348g
Melanoidin 150g
Brown 200g

Humle og krydder-skjema:

60 min:
12g Cascade
10g Target
7g hvit pepper

15 min:
17g Cascade
17g Centennial
17g Target

5 min:
10g Cascade
10g Centennial
10g Target
20g Korianderfrø, knust

Tørrhumling (19. feb):

1 stang sitrongress (gitt et kjapt oppkok i litt øl)
15g Centennial
20g Cascade
15g Target

Pre-boil Gravity: 1090
OG 1100, vannet ned til 1007 (skal jo ikke lage imperialweisbier!)
FG 1007

Karbonering:
Overførste til nytt gjæringskar og lagde sukkerlake som blandes i før flasking.
17 liter øl x 6 gram sukker = 102g
Denne karbonerte veldig fint på flaske, fint tykt skum etter en uke. Ble satt kaldt 17. mars. Denne ølen er brygget til Hjemmebryggfestivalen i Trondheim, som går av stabelen 25. mars, så jeg håper at litt av humleskyen legger seg litt ned før da. Gjæren flokkulerer veldig fint ihvertfall.

Av Morten Skogly

Creator of Things

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *