Oppskrift på hjemmelaget castile-såpe (såpe av olivenolje)

Hjemmelagd olivenoljesåpe / castilesåpe


Castile-såpe ble lagd i middelhavsområdet før bruken spredte seg til resten av Europa. Tradisjonelt ble castilesåpe laget av olivenolje. Den har fått navnet sitt fra Castilla-regionen i Spania. På fransk heter den castille-såpe, på engelsk castile.

Å lage såpe selv er forbausende lett og ganske rimelig sammenlignet med butikkkjøpt. Men det er ganske farlig! Prosessen krever nøyaktighet og ikke minst at du er superforsiktig. Det utvikles giftige gasser, og kaustisk soda er svært etsende, så bruk hansker og vernebriller, og vent helst til folk og fe i husstanden har gått og lagt seg, for å redusere faren for uhell.

Denne oppskriften er basert på denne, men med noen justeringer på fremgangsmåten.

Kaustisk soda er farlig! Ikke vær som Tyler Durden i Fight Club. Vær smart.

 

Tid:
Ca 4 uker. Såpen må modnes. La den gjerne modnes enda lenger.

Ingredienser du trenger:

*(Du kan bruke andre typer fett (feks fettsugingsfett, hehe) men det er ganske komplisert å regne ut oppskriften på forskjellige typer fett. Anbefaler derfor å holde deg til olivenolje til å begynne med, og heller ikke tilsette noe annet de første gangene). Ren olivenoljesåpe er uansett ren luksus, jeg syns ikke man trenger å tilsette noe som helst.

Utstyr:

 • Kjøkkenvifte/avtrekk (gassen som utvikles er giftig)
 • Vernebriller, hansker, langermet genser
 • Termometer
 • Nøyaktig digital kjøkkenvekt. Jeg har to, en vanlig kjøkkenvekt for oppmåling av olivenoljen, og en mindre og mer nøyaktig vekt for oppmåling av kaustisk soda og vann, kjøpt via Ebay.
 • En plastbolle til å blande såpen i (ikke aluminium)
 • 2 glass eller skåler
 • Skje (stål, ikke aluminium eller tre)
 • Stavmikser
 • Plastpose (valgfritt)
 • Slikkepott
 • Lav kakeform (valgfritt men lurt)
 • En 1 liters melkekartong, godt rengjort
 • Matpapir/vokspapir/stekepapir (for å pakke inn såpestykkene)

Oppskrift:

 1. Slå på kjøkkenvifta på fullt
 2.  Vei opp vann og kaustisk soda i hvert sitt glass, under kjøkkenvifta. Vær nøyaktig. Dersom du er usikker på tare-funksjonen på vekten(e) dine så tørrtren gjerne litt med bare vann.
 3. Tøm kaustisk soda forsiktig oppi koppen med vann mens du rører hele tiden. (Ikke omvent!) Pass på at du ikke puster inn gassen som dannes. Holde evt glasset opp mot kjøkkenvifta og bikk hodet bakover.
 4. Rør til alle krystallene har løst seg opp.
 5. Sett i et termometer. Når man lager lut (altså blandingen av vann og kaustisk soda) så får man en kjemisk reaksjon som skaper varme, så blandingen blir ca 60 grader. Det er viktig at lut og olivenolje har ca samme temperatur. Du kan enten vente i ca 2 timer, eller du kan lage et vannbad, feks at du setter glasset med lut oppi en lav kakeform og heller på kaldt vann. Bare pass på at det ikke er så mye vann at glasset ditt flyter og velter. Du kan evt bruke is, eller du kan helle av og fylle på vann dersom det er praktisk. Og pass på at du ikke puster inn gassene, la det stå under kjøkkenvifta. Blandingen med lut er kjempefarlig, så pass på at det ikke er mulig for barn å komme til!
 6. Mens du venter på nedkjølinga så kan du fikse melkekartongen og finne frem stavmikseren. Skjær av toppen. Du kan evt også legge den ned og skjære av ene siden, dersom du har en kartong med skrukork, da får såpestykkene en litt annerledes form.
 7. Finn frem en plastbolle og mål opp 500 gram olivenolje. Ikke 5 dl! 500 gram.
 8. Når luten er romtemperert så heller du den opp i olivenoljen og blander forsiktig med en stålskje.
 9. Nå skal du mikse med stavmikseren, men det er viktig at du er veldig forsiktig slik at det ikke spruter lut på deg. Jeg pleier å legge en plastpose over bollen og rundt stavmikseren når jeg starter den opp. Når den har gått en liten stund og blandingen har begynt å tykne så kan du fjerne posen. Blandingen skal tykne til den ser ut som kakerøre.
 10. Hell blandingen over i melkekartongen, og bruk slikkepotten for å få med alt. Vær forsiktig at du ikke får noe på fingrene.
 11. Sett melkekartongen et lurt sted i 1-2 døgn. Nå er det tid for å dele opp såpen i såpestykker, mens såpen fremdeles er noenlunde myk. Venter du for lenge så kan såpen sprekke opp.
 12. Pakk inn såpestykkene i matpapir og la dem ligge til modning. Modningen tar minimum 4 uker, for luten fortsetter å reagere med olivenoljen i lang tid. Den kan gjerne modnes enda lenger, i mange måneder, slik at du er helt trygg, spesielt dersom du skal gi bort såpen i gave.
 13. Kutt opp melkekartongen, ta ut såpeblokken og del opp i passende såpestykker. Ikke for  store, da blir de upraktiske å holde i, og ikke for små. Jeg pakker såpene inn individuelt med matpapir, feks med tråd rundt dersom jeg skal gi dem i gave.
 14. Bruk såpen! :) Castille-såpe kan brukes til mye mer enn å vaske hendene:

Bruk av castille-såpe (olivenoljesåpe):
Hjemmelagd såpe kan brukes til mer enn å vaske hendene.

1. Oppvaskmiddel

Bland 1 del såpe med 10 deler vann. Tips: Rasp opp såpen i litt varmt vann og rist for å løse den opp raskere. Ha så i mer kaldt vann. Bruk gjerne vekt til å måle opp, og lag en liten mengde første gang for å se om du er fornøyd med resultatet.

2. Shampoo

Forbered en blanding av 1 ss castilsåpe i en kopp vann. Bruk en liten mengde av denne fortynnede castilesåpen for å vaske håret. Eller bare arbeid en liten mengde (ufortynnet) såpe i vått hår. Eller gjør det enda enklere: Bare gjør håret vått og gni såpestykken i håret. Det siste funker best på kort hår. Gjør en test for å se hvordan håret ditt blir etter vask. Mitt blir tykkere og litt mer crazy enn med kommersiell shampoo.
https://www.instagram.com/p/Bh3cWzdBIfB/

3. Ansiktsvask

Castilesåpe er mild nok til å bruke i ansiktet og sterk nok til å potensielt forhindre kviser og drepe skadelige bakterier. Gni litt såpe i ansiktet med fingrene og skyll som vanlig.

4. Barbering

Du kan bruke kastilsåpe i stedet for barberkrem. Skum opp litt ren såpe i hendene eller helst med barberkost, og påfør det på området du vil barbere deg. Du kan evt legge til en liten mengde olje for å fukte huden din. Selv liker jeg skjegg, men man har jo andre kroppsdeler :)
https://www.instagram.com/p/Z7VGT_Mred/

Man kan også bruke castile-såpe til klesvask, men det syns jeg er litt råflott. Det er også en rekke andre bruksområder som jeg ikke har testet, som sårbehandling, vindusvask, gulvvask, tannbørsting(!), lusemiddel på planter, munnvask osv. men det må i så fall være i nødens stund, for såpe smaker ikke supergodt :)


🍺 Likte du denne posten? Vipps gjerne en slant til 41545931 (Morten Skogly). Klem, m.

Av Morten Skogly

Creator of Things

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *