DIY: Spill Rock Band 2 med ekte gitar og boksehansker!

rockband-570

Update! International visitors may want to jump over to the English version of the how-to article on how you easily can create a controller that lets you play Rock Band 2 or DJ Hero with a real guitar and a pair of boxing gloves.

Føler du deg også som en pingle når du spiller Guitar hero eller Rock Band med en av disse små lekegitarene i plast? Skulle du ønske du kunne spille ekte gitar SAMTIDIG som du spiller Rock Band? Og kunne du tenke deg å få dask av en jente med boksehansker mens du spiller? Da er det bare å fortsette å lese!

Video

Ingredienser: En stk ekte gitar
Ingrediens: En stk ekte gitar
Denne byttet jeg til meg for en Thin Lizzy-LP på 80-tallet. Bra byttehandel! Den var herpa men jeg la noen hundrelapper i nye frets etc. God som ny.

Planen er nå er å få til å spille Rock Band 2 med en ekte gitar, ved å modde en xbox360 plastgitar.

Ingredienser: Xbox360 og Rockband 2
Ingredienser: Xbox360 og Rockband 2
Lånt fra NRK Spiller-redaksjonen. Sexy flightcase. Og spillet var eneste utgift på dette prosjektet, til den nette pris av 229 kroner.

Flere ingredienser
Flere ingredienser
Rock band gitar for XBOX360.
Aluminiumsfolie.
Skrujern.

Tar en titt på gitaren
Tar en titt på gitaren
Excuse the obvious for de som er vel bevandret i Rock Band fra før: Den hvite avlange greia på bildet tilsvarer strengene på en ekte gitar. Når man spiller holder man inne en eller flere av de fem knappene på gitarhalsen, og kliner til «strengene» på rett tidspunkt ved å løfte eller trykke ned denne plastbryteren.

Gøy, men det føles ikke spesielt rockete for å si det mildt. Føles litt som å stå på Carl Johan med en skrangle og lage babylyder faktisk.

Tester Rockband 2
Tester Rockband 2
Har verken spilt Guitar Hero eller rockband før, så før jeg begynner å modde må jeg spille litt først. Fin dag på jobben dette :) Spiller på Easy og medium, og kommer overraskende lett inn i det. Flinke folk i Harmonix gitt.

Dagens høydepunkt!
Dagens høydepunkt!
Vet ikke helt hva som gjør det, men jeg får liksom nybilfølelsen først når jeg får åpnet ting opp og kikket inni. Masse sexy ledninger å leke seg med! I like!

Har skrudd opp halsen på gitaren
Har skrudd opp halsen på gitaren
Her skal det moddes!

Slik er knappene på halsen koblet
Slik er knappene på halsen koblet
Her du ser hvordan hver at de fem knappene er koblet. Det ser ut til at jobben med å koble på andre knapper kommer til å gå som en lek! Legg merke til at det er fem knapper, så dersom jeg vil spille på hard eller expert, så må jeg ha kontakt på tommelen på ventre hånd også. Det utgår tror jeg, får holde meg på Medium.

Nærbilde av kretskortet til knappene på halsen
Nærbilde av kretskortet til knappene på halsen
Punktene på kretskortet står for nært hverandre til at jeg kan klipse på aligatorklips, så her må det loddes en smule.

Frem med loddebolten
Frem med loddebolten
Dyreste og fineste julegaven jeg fikk fra kjæresten min til jul i fjor! Elsk! Veldig fint å ha en solid loddebolt med holder når man holder på. Fort gjort å peive borti eller gjøre noe annet dumt. Denne står støtt som et fjell og man har også god kontroll på varmen.

Ledninger
Ledninger
Fikk et tips om å bruke telefonkabler av en spesiell type på at arduino-kurs jeg var på, siden ledningene inni er solid core og dermed lettere å lodde og ikke minst bruke i breadboards til å lage prototyper osv. Hending. Jeg forsøker å finne farger som matcher knappene på kontrolleren.

Loddet ferdig, og koblet til gitaren
Loddet ferdig, og koblet til gitaren
Jeg har loddet på fire ledninger på kretskortet slik at jeg lettere kan klipse på aligatorklips eller lodde på lengre ledninger eller kontakter hvis jeg får tid/lyst til det. Jeg har også funnet hvilken ledning som går til jord på kretskortet, og denne har jeg koblet direkte til gitaren med en hvit aligatorledning. Dersom jeg nå holder en av de fire ledningene jeg loddet på borti strengen så blir det det samme som om jeg trukket på en av knappene på xbox360-gitaren. Funker fint!

Aligator i øret
Aligator i øret
Det er viktig å ha det litt gøy hver dag. Her har jeg koblet øret mitt på en brusflaske sånn just for fun. Fun i gåseøyne for det gjør faen meg dritvondt!

Tester fingerkontaktene
Tester fingerkontaktene
Har surret aluminiumsfolie rundt hver finger, og koblet en ledning i hver som tilsvarer fargen på Xbox-kontrolleren. Her har jeg bare koblet til grønn og gul knapp, for å finne ut om konseptet mitt med å koble jord direkte på alle gitarstrengene funker. Og det gjør det jo faen meg! Kult!

Fordelen med denne måte å gjøre det på er at jeg nå faktisk kan koble gitaren på en forsterker og spille sammen med Rockband, på ordentlig. Jeg kan spille på gitaren med en vanlig plekter, og plukke noter hvor som helst på halsen (med litt øvelse). Det blir nok mest powercords, men veldig gøy å ha muligheten!

Kobler på ledninger til boksehansken
Kobler på ledninger til boksehansken
Boksehansken skal erstatte den kjipe plastspaken på xbox360-kontrollen, og alt jeg trenger å gjøre er å klipse på en ledning på de to punktene på kontakten, og voila!

Nærbilde av kobling
Nærbilde av kobling

Kobler til hanskene
Kobler til hanskene
Opprinnelig var tanken å kontrollere anslaget på gitaren ved å koble strøm i et plekter innpakket i aluminiumsfolie, men det er jo mye morsommere å spille sammen med andre!? Dessuten har trikset med plekter vært gjort før på Guitar Hero.

Så planen er nå å bruke hansker (helst boksehansker) til å kontrollere anslaget («strum») på Rockband 2, som en erstatning for den pinglete hvite plastknappen. Her har jeg rett og slett teipet fast aluminiumsfolie i handflatene på hanskene og tjuvkoblet dem direkte på kretskortet til den orginale xbox-kontrollen.

Dette blir spennende, siden jeg er litt usikker på hvor godt aluminiumsfolie egentlig leder strøm!

First contact!
First contact!
Det skjer noe greier bortpå tv-en når jeg holder hanskene mot hverandre, men det er jo bortimot umulig å få testet dette skikkelig på egenhand. Dette er definitivt et twoplayer-spill.

Knot!
Knot!
Det virker som det funker, men jeg trenger hjelp fra noen som kan klappe takten mens jeg kontrollerer knappene.

Lars, innleid klapper
Lars, innleid klapper
Min jobb er å trykke på knappene, mens Lars klapper i hendene på riktig sted.

Og det er JACKPOT. Dette funker over all forventing, og presisjonen er upåklagelig. Dette kommer til å funke!

Hanske-kontroller
Hanske-kontroller
Lærte litt av den første testen med å bruke hansker som kontroller. Det viktigste jeg lærte var at det ser utrolig / teit ut, og det er jo det viktigste. Det andre jeg lærte var at aluminiumsfolien ikke tåler så mye, så jeg må brette den flere ganger i nedre kant slik at den ikke rives av så lett, og ledningene må tapes bedre fast etter at aligatorklipsene er festet slik at belastningen ikke blir så stor på folien.

Men blir jo fort litt revet med kan man si, og da er det fort gjort å rive av ett og annet. Og ledningene må selvfølgelig være mye lenger.

Man føler seg liiiiitt tøffere med ekte gitar
Man føler seg liiiiitt tøffere med ekte gitar
Disse pinglete plastgitarene man får kjøpt til Gitar hero og Rockband er jo festlige, men man føler seg jo litt småbarnslig med slikt pinglete plastleketøy. Nei, gi meg heller en ekte elektrisk gitar!

Satanist-rockband-rocker
Satanist-rockband-rocker
Wassup! Ser muligens litt rart ut med aluminiumsfolie på hver finger, men det funker!

Her har jeg bare koblet på to av fingerkontaktene for å teste, på den ferdige prototypen vil jeg ha en ledning festet til hver finger.

Improvisert kontrollrom
Improvisert kontrollrom
På tide å stikke ned i studio og se hvordan det går med rigginga. Det er snart min tur til å filme.

Fint slips!
Fint slips!
8-bit slips kjøpt hos Thinkgeek for mange år siden. Jeg visste jeg ville få bruk for det en dag! Legg merke til den vakre buketten med mangefarvede aligatorklips i brystlommen. Sexy nerd!

Kobler på fingerkontaktene
Kobler på fingerkontaktene
Jeg har surret aluminiumsfolie rundt hver finger og forsterket den med sort elektrikertape. Folien er skåret i striper på ca 5 cm x 15cm, og først brettet jeg folien fire ganger med ca 6 mm innlegg, slik at jeg fikk en litt tykk kant som jeg kan feste aligatorklipsene. Har du bare ett eller to lag folie er det nesten garantert at den rives av. Jeg plasserte den tykkeste delen av folien oppå fingeren, og pakket så inn fingeren, og teipet rundt.

Finjustering av gitaren og fingerkontaktene
Finjustering av gitaren og fingerkontaktene

Sexytime
Sexytime
Sjekk fingrene da, så fint det blir! Jeg bruker samme farge på ledningene som det som var opprinnelig på xbox-kontrollen, så blir det litt enklere å spille.

Rune står klar til å mose meg
Rune står klar til å mose meg
Boksehanskene er klare til dyst. Jeg har klippet til aluminiumsfolie, brettet den dobbelt og så firdobbelt i den ene enden hvor jeg skal feste aligatorklipset.

Tester instrumentet sammen med Rune
Tester instrumentet sammen med Rune
Må teste alt ørten ganger før opptak.

Nå kan bestemor også spille rockband
Nå kan bestemor også spille rockband
Jeg lagde flere forskjellige kontroller-varianter for Rock Band 2. Her ser du bestemor-varienten i form av strikkede votter med sølvpapir gaffet på. Med disse kan poden stå og trykke på knappene på gitaren, og bestemor klappe tankten.

I sendingen gir jeg programleder Hanne valget mellom disse og boksehansker.

Sminketid
Sminketid
Litt misunnelig kjenner jeg :)

Hanne klemmer skulder-kontakten på plass
Hanne klemmer skulder-kontakten på plass
Jeg har laget en enkel kontakt av aluminiumsfolie som teipes fast på et egnet sted, feks på armen til kompisen din, eller i dette tilfellet min egen. Det går en ledning fra min arm til minus på xboxkontrollen, og en ledning fra boksehansken til pluss på kontrollen. (se tidligere bilder for detaljer.

Når Hanne slår jeg i skulderen nå oppstår det kontakt, og strømmen går gjennom kretsen som tilsvarer det jeg normalt sett ville gjort med høyre hånd på xboxkontrollen.

Tester Rockband med boksehanske og hjemmelaget kontroll
Tester Rockband med boksehanske og hjemmelaget kontroll
Hanne har fått boksehansken på og er klar til å mørbanke skulderen min.

Hanne er helt elending til å spille Rock Band!
Hanne er helt elending til å spille Rock Band!
Hun skrøt på seg at hun var supergod, men dette går trått gitt! Jeg tyner henne skikkelig for det, i håp om at hun drar til litt ekstra i slagene. Hva gjør man ikke for å lage god tv. Etter hvert går det bedre, og slagene blir litt mer selvsikre. Kontrollen virker over all forventning, og er veldig morsom å bruke. Jeg glemmer rent at vi lager tv og at det står ørten kamerafolk og filmer :)

Update! Thanks to Joystiq for picking this up and writing such a funny article

Av Morten Skogly

Creator of Things

3 kommentarer

Kommentarer er stengt.