Årets første øl er en ny vri på #8, men oppskriften er endret litt. 200g Nelson Sauvin er byttet ut med 100g Amarillo (blomst), samt litt Cascade og Chinook. Noe av spesialmalten er også endret litt på. Har også hatt i litt brown malt for å gjøre den mørkere, og har brukt en mer tradisjonell fordeling av humle i koketiden.
Gjær-eksperiment
Dette er første gangen jeg blander to gjærsorter. Hadde to små resteglass med White labs California ale yeast 001 som har vært brukt i to brygg tidligere, samt en fersk pakke Safale us05 tørrgjær. Lagde ingen starter, men det virket som om gjæringsprosessen startet opp litt raskere enn vanlig, kanskje fordi WPL001 ble til mat for Safalen? Spent på resultatet. Begge gjærtypene er ganske nøytrale, men siden Wpl001 Ge vært brukt et par ganger tidligere i lysere brygg kan det være at den setter en liten spiss på det ferdige brygget.
Fra flasking 13. januar 2013. Som med #8 så flasker jeg litt under halvparten av brygget, og lar resten stå en uke til, for å se om det blir forskjeller i smak og karbonering. På #8 var det de første flaskene som ble best karbonert, men del 2 ble noe flate. Brukte 63 g sukker på 8 liter denne gangen, så litt mer enn anbefalt.
Brown magic
Flasket 8 liter av 17 den 13. januar 2013, og lot resten stå og kose seg i gjæringsdunken litt til. Siden det er den trettende ølen jeg lager og tappet på den 13. tenkte jeg det kunne passe med ett litt overtroisk navn. Forslaget Brown Magic kom via Instagram.
Armarillo Armadillo American red ale | Style: Amerikansk Brown Ale | Brewer: Morten Skogly |
Statistics | ||
Volume: | 20 liters | |
OG: | 1061 | |
FG: | 1011 | |
Alcohol: | 6.6 % by vol. | |
Colour: | 32 EBC (Copper / reddish brown) | |
Bitterness: | 25 IBU | |
BU/GU: | 0.4 |
Fermentables | ||||||
Liquid Medium Extract | 20 | EBC | 3600 | g | ||
Crystal Malt 135 | 120 | EBC | 70 | g | ||
Melanoidin Malt | 65 | EBC | 136 | g | ||
English Brown Malt | 65 | EBC | 206 | g | ||
Special B 230 EBC | 100 | EBC | 44 | g | ||
Biscuit Malt 50 EBC | 150 | EBC | 150 | g | ||
Amber Malt | 120 | EBC | 157 | g | ||
Cara-hell 25 EBC | 30 | EBC | 108 | g |
Mash schedule: 67 degrees for 30 minutes.
Hops | ||||||||
Amarillo | 6.5% | alpha | 25 | g | 30 | minutes | ||
Amarillo | 6.5% | alpha | 25 | g | 15 | minutes | ||
Amarillo | 6.5% | alpha | 25 | g | 60 | minutes | ||
Amarillo | 6.5% | alpha | 25 | g | dry | hopped | ||
Cascade | 6.5% | alpha | 17 | g | 60 | minutes |
Fermentation
Yeast: Safale US-05
Fermented at 20 degrees C for 14 days.
Comments:
Blande 05 og 001
I en tiliters kjele (eller større) varm opp 6 liter vann til 70c og ha i kornet. Vannet vil synke litt i temperatur og det skal holde 67-68 i 30 minutter.
Sil av malten (eller ta ut posen med malten i) og tilsett boksene med maltekstrakt og kok opp. Tilsett humle 25g Amarillo og 17g Cascade, denne skal koke i 60 minutter. 25g Amarillo ved 30 minutt og 15 minutt.
Hell blandingen oppi gjæringskaret. Du trenger ikke sile av. TIlsett 25g Amarillo i humlepose. Tilsett kaldt vann til det er totalt 20 liter i gjæringskaret.
Sjekk at temperaturen på vørteren i gjæringskaret er rundt 20c eller lavere. Oksygener godt.
Tilsett romtemperert WPL001 gjenbruksgjær. Strø fersk Safale US-05 tørrgjær over.
Gjæres på 18-20 grader i 7+7 dager.
13. januar: Flasking av 8 liter. Tilsatte 63g sukker, i overkant av anbefalt mengde.