Bryggedag: 26. august 2013
OG 1060 @ 24 C
28. august: SG 1009 @ 20 C
Jøss, da har den gjæret ut ekstremt rask! Gjærings stoppet opp nesten med en gang, på tross av gjærnæring. Gjør et forsøk i dag på å bruke akvariepumpe til å oksygenere vørteren, sammen med litt ekstra gjærnæring (White Labs WLN1000), håper det får liv i brygget igjen.
8. september: SG 1005 @ 22 C.
Tror dette er en av de tørreste ølene jeg har laget! Fin, nesten nøtteaktig smak, spennende. Overførte til sekundærkar og vasket gjærkaka, fikk to store glass med slurry.
Tilsatte 600g hånd-skvist stikkelsbær, kokt opp sammen med 100g sukker. Målte ikke SG etterpå desverre.
19. september: FG 1004 @ 20 C
Lukter søtt, og det flyter endel bær øverst i karet. Smaker ganske syrlig og noe surt. Kan bli bra denne! Overførte til nytt kar før karbonering: 6g sukker x 6 liter.
Saison med stikkelsbær | Style: Saison | Brewer: Morten Skogly |
Statistics | ||
Volume: | 8 liters | |
Boil Volume: | 10 liters | |
OG: | 1065 | |
BG: | 1052 | |
FG: | 1010 | |
Alcohol: | 7.2 % by vol. | |
Colour: | 31 EBC (Copper / reddish brown) | |
Bitterness: | 30 IBU | |
BU/GU: | 0.46 |
Fermentables | ||||||
Maris Otter Pale Malt | 5 | EBC | 2000 | g | ||
Cara Amber 60 EBC | 60 | EBC | 800 | g | ||
Wheat Malt | 3 | EBC | 100 | g |
Mash schedule: 67-67 grader i 60 minutter
Hops | ||||||||
Tettnanger | 3.8% | alpha | 20 | g | 30 | minutes | ||
Tettnanger | 3.8% | alpha | 20 | g | 15 | minutes | ||
Tettnanger | 3.8% | alpha | 15 | g | 5 | minutes | ||
% | alpha | 0 | g | n/a | minutes |
Fermentation
Yeast: WLP565 Belgian Saison I Yeast
Fermented at 24 degrees C for 20 days.
Comments:
Malt: Dette er en resteoppskrift hvor jeg har brukt noe malt som jeg kjøpte uknust ved en feil. Malten er knust i blender, noe som funket overraskende bra. Fikk litt laverere effektivitet enn normalt, men ikke mye.
Humle: Tetnanger
30 min humle = first wort addition
Tilsetninger: 2 ferske aprikoser, litt plommer og en håndfull stikkelsbær ved 15 min
Gjær: WLP saison 2. Pitcher oppå gjærkaka fra forrige brygg (#17 Mad saison)
Hei, kjekt å lese på bloggen din. Det var en ting jeg stusset litt på og det var da jeg så malten i blenderen. Er det slik du kverner malten? Hvordan virker egentlig dette?
Hei Gaute, nei vanligvis får jeg malten kvernet når jeg kjøper den, men presterte å bestille et kilo umalt hvete. I små mengder funker det faktisk fint å bruke blender, men det er selvfølgelig ikke optimalt.
Hvordan ble denne?
Den ble meget bra, og ganske annerledes enn jeg forventet etter å ha eksperimentert litt med andre bærsorter. Den fikk en dyp smak, ikke syrlig som man man skulle tro. Solbær-varianten ble syrlig, denne ble mye rundere og med bedre balanse. Skal brygges på nytt.