Ølbrygg #17: Sorachi Ace Mad saison / Blåbær Saison / Solbær Saison

Bryggedag: 11. august 13
OG: 1063

«Mad saison» er inspirert av Sorachi Ace fra Brooklyn Brewery, laget utelukkende med Sorachi Ace humle. Brygget 20 liter, som jeg delte i tre etter primærgjæring, for å teste ut noen idéer.

24. august: Har stått to uker til primærgjæring, og det er fremdeles litt action i gjærlåsen. Gjærings stoppa opp ganske tidlig, men tilsatte nyinnkjøpt gjærnæring og snurret litt rundt på karet, og da tok den av som en rakett. Spent på resultatet. Brooklyn sin variant ble avsluttet med champagnegjær, noe jeg også tenker å gjøre.

26. august: Overførte til sekundærgjæring og satte en ny saison på gjærkaka.

#17.1

10. september: flasket 6 liter (av ca 20) med 6g sukker pr liter.
Final gravity var 1006. Alkohol ca 7.45 %
Ølet har stått siden 11. august så det har blitt ganske klart og har en fin mørkgylden farge.
Smaksnotat 8. Februar 2015: Flott og tett skum, markant saison-preg. Solid smak, men kanskje på grensen mot for mye sødme. Ville latt denne fått stå lengre på sekunderdærgjæring, for å få en enda mer crisp og tørr munnfølelse. Men god altså, må lages igjen.

20130812-081938.jpg


#17.2

Saison med blåbær!

19. september: SG 1006@20°C. Overførte ca 6 liter øl til nytt kar, og tilsatte 1400g blåbær og 200g sukker. Bærene var nyplukkede men frosne. Tinte bærene i kasserollen mens jeg ga dem et oppkokt sammen med sukkeret, og knuste dem mellom to stekespader for å få ut mest mulig smak og farge. Jeg har smakt noen blåbærøl og andre øl med bær, og felles for dem alle er at de har vært litt skuffende på smak og aroma, så forventningene der var ikke så store, men jeg hadde et håp om at fargen skulle bli intens, noe jeg lyktes med.

9. oktober: FG 1002@24°C. 8% + det jeg fikk av alkohol fra bær og sukker. Flasket ca 6 liter med 6g sukker pr liter. Det fløt bær øverst i karet, og jeg fikk litt problemer med at heverten gikk tett når jeg overførste til nytt kar. Lukter og smaker deilig, kjenner faktisk blåbærsmaken, slik blåbær smaker ute i skogen. Ølet er friskt og ganske tørt. Veldig god utgjæring med denne gjæra.

11. oktober: Oppdaget at en av flaskene hadde eksplodert på morgenen, min første flaskebombe. Jeg har alltid de nyflaskede ølene i en plastkasse mens jeg karbonerer dem, i tilfelle dette skal skje, men dette er første gangen det er har skjedd. Jeg tror det må ha vært en strukturell svakhet i glasset, men er spent på å se om flere flasker sprekker.


#17.3

Saison med solbær

17. oktober: SG 1004@18°C. Vi har tre store solbærbusker i hagen som jeg har pleid å lage saft av, men i år var avlingen ganske skranten pga manglende beskjæring, så jeg fikk bare høstet et to-litersspann som ble satt i fryseren. Kokte opp ca 1400g solbær med 290g sukker, men tok av 517g ca til en solbærstout. Jeg tinte bærene rett i kasserollen, og knuste dem mellom to sleiver etter hvert som de ble myke, for å få ut mer smak og farge. Deretter silte jeg av bærmassen og hadde den i humleposer, for å lette flaskingen seinere (se notat over om blåbærforsøket, man lærer så lenge man lever).

31. desember: Flaskedag, FG 1004@16°C. Ca 8 liter x 6g sukker = 48g. Fargen ble mye mindre intens enn blåbærvarianten, ølet er ganske grumsete, men lukter deilig. Ølen virker også mye søtere og mer velbalansert en blåbærsaisonen.

23. februar: Har hatt flaskene stående uvanlig lenge til karbonsering, da det var litt lite futt i testflasken jeg åpnet. Flytter i dag flaskene ned i kjelleren hvor de skal får stå noen måneder for å se om fargen klarner litt opp, ølet er fremdeles ganske grumsete.

Foto: Morten Skogly


20130910-212900.jpg

20130812-081922.jpg

Fikk låne en vørterkjøler som funket veldig bra, selv om det var litt knotete å få til.

20130812-082023.jpg

Inspirasjonen til navnet kommer fra et av mine favorittband.

 

Statistics
Volume: 20 liters
Boil Volume: 10 liters
OG: 1063
BG: 1126
FG: 1010
Alcohol: 6.9 % by vol.
Colour: 11 EBC (Golden)
Bitterness: 41 IBU
BU/GU: 0.65

 

Fermentables
Pilsner Malt 3 EBC 3 EBC 1758 g
Liquid Light Extract 8 EBC 1800 g
Wheat Malt 3 EBC 200 g
Maris Otter Pale Malt 5 EBC 2000 g

Mash schedule: 67-67 grader i 60 minutter

 

Hops
Chinook 12% alpha 25 g 60 minutes
Chinook 12% alpha 25 g 30 minutes
Chinook 12% alpha 25 g 10 minutes
Chinook 12% alpha 25 g 5 minutes
% alpha 0 g dry hopped

Fermentation
Yeast: WLP565 Belgian Saison I Yeast
Fermented at 24 degrees C for 20 days.

Comments:

Navneforslag: Sorachi Ace Mad Samurai Saison, Mad Ace Sorachi Saison

Inspirert av http://brooklynbrewery.com/brooklyn-beers/big-bottles/sorachi-ace

 

17 g korianderfrø (kokt 10 min.)

6 g jomfru i det grønne frø (kokt 10 min.)

 

Gjær:

WLP566 (saison 2), 3 liter gjærstarter.

Det kan være jeg avslutter med champagnegjær.

 

Humle:

Sorachi ace http://www.brew-dudes.com/sorachi-ace-hops/790

 

Koketid : 90min (fjerne dms, pluss litt karamellisering)

 

Humle: Sorachi ace (US), 12 % alpha, høstet 2011

 

3g Korianderfrø og 3g Grains of paradise tilsettes 5 min før kokeslutt.

 

Litt babbel om saisons:

The Way Of The Saison

http://www.homebrewtalk.com/f71/saison-du-vieux-batard-sale-68639/

http://allaboutbeer.com/learn-beer/home-brewing/brewing-instructions/2010/07/the-season-for-saison/

20131011-205104.jpg

20131011-205707.jpg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.