Statistics | |
Volume: | 8 liters |
Boil Volume: | 9 liters |
OG: | 1116 |
BG: | 1103 |
FG: | |
Alcohol: | 11.4 % by vol. |
Colour: | 123 EBC (Black) |
Bitterness: | 55 IBU |
BU/GU: | 0.47 |
Fermentables | ||||||
Liquid Light Extract | 8 | EBC | 1800 | g | ||
Munich Malt 20 EBC | 20 | EBC | 111 | g | ||
Crystal Malt 135 | 135 | EBC | 200 | g | ||
Chocolate Malt | 800 | EBC | 200 | g | ||
Flaked Oats | 4 | EBC | 200 | g | ||
Roasted Barley | 1100 | EBC | 207 | g | ||
Wheat Malt | 3 | EBC | 114 | g | ||
Maris Otter Pale Malt | 5 | EBC | 730 | g |
Mash schedule: 67 degrees for 90 minutes
Hops | ||||||||
Columbus | 14.2% | alpha | 19 | g | 60 | minutes | ||
Williamette | 6.2% | alpha | 10 | g | 10 | minutes | ||
Williamette | 6.2% | alpha | 10 | g | 5 | minutes | ||
% | alpha | 8 | g | n/a | minutes |
Fermentation
Yeast: WLP007 Dry English Ale
Fermented at degrees C for 14 days.
Comments:
Ølbrygg # 19: Bryggedag 27 august 2013
Splitbatch: #19.2 ble tilsatt solbær
Takk til Morten Dreier for grunnoppskrift (Nøgne Ø imperial stout klone)
Lagde gjærstarter, gjærnæring, oksygenering med akvariepumpe
100g Stjørdalsmalt
Crystalhumle erstattet med Willamette
OG landet på 1093 v 25 C, men antageligvis mye høyere volum enn 8 liter.
19. september: SG 1020 @ 20C
21. september: Tilsatte oksygen og gjærnæring, men fikk ikke liv i den
1. oktober: FG 1020@20C. Flasket 4.5 liter, 6 g sukker pr liter = 27g.
9.8% alkohol abv
Splitbatch 19.2:
1. oktober tilsatte 1 pk safeale05 og litt gjærnæring, for å se om jeg kan få liv i ølet igjen. Ingen effekt.
17. oktober: Tilsatte 517 g blanding av solbær og sukker!
30. november: FG 1012 @22C, flasket 5 liter på 0.33-flasker (17 stk) med 6g sukker pr liter.
10.5% alkohol før tilsetning av bær. Kanskje 11-12 % med?
Smaksnotater:
19.1 ble rett og slett nydelig, med subtil røyksmak og fint mørkt skum.
19.2 kontrasten mellom røyk og sure bær funket kanskje ikke optimalt, men får se hvordan den utvikler seg over tid
Spennende prosjekt, å klone NØ/Kissmeyer Naked Kiss. For meg en av fjorårets beste poløl jeg smakte. Fikk veldig lyst til å prøve å klone denne selv nå, definitivt når solbær fra den kommende fruktsesongen blir modne.
Bygger Naked Kiss på Nøgnes Imperial stout? Og hva slags metode du brukte for å tilsette solbærene? På flasken til Naked Kiss står det at de har brukt solbærråsaft. Var det det du brukte her? Og når tilsatte du dette, i sekundær? Ettersom ølet blir syrligere med råsaft fra solbær vil jeg tro det er viktig å følge med på PH-droppet så det ikke blir for syrlig/for mye råsaft, og ikke lavere PH enn 3,3 i hvert fall, som surøl flest ligger på.
Og er røykmalt del av den originale maltgristen til NØ imperial stout? Ser du ikke helt likte kombinasjonen røykaroma mot solbær evt syrligheten fra den.
Er originaloppskriften til NØ imperial stout med crystalhumle og ikke Columbus?
Mange spørsmål, men spennende prosjekt :)
Mvh Kristian Sætervik, Grimstad.
Kjenner ikke oppskriften til Naked Kiss, tror ikke den fantes da jeg lagde min. Men ja til crystal og nei til røykmalt. Tilsatte bær i sekundær. Jeg frøs dem først av logistikkgrunner, og tinte opp i kasserolle med litt sukker og litt vann. Knuste bærene mens de tinte for å få ut maksimalt med farge. Safta tømte jeg rett i karet, mens bærmassen ble lagt i en humlesokk og lagt i karet.
Ok. Så man kan anta at NØ og Kissmeyer brukte en helt ny grunnoppskrift da de laget Naked Kiss kanskje… Kan du poste grunnoppskriften til NØ Imperial Stout på nytt? Da jeg la inn oppskriften over her i Beersmith med OG 1116 så ble prosenten 11,8% mens ølet man kjøper på polet holder 9% og har 75IBU.