×

Ølbrygg #19 Stout og solbærstout

Published april 5th, 2014 by

20140406-121008.jpg

20140405-153742.jpg

20140405-153453.jpg

Statistics
Volume: 8 liters
Boil Volume: 9 liters
OG: 1116
BG: 1103
FG:
Alcohol: 11.4 % by vol.
Colour: 123 EBC (Black)
Bitterness: 55 IBU
BU/GU: 0.47

 

Fermentables
Liquid Light Extract 8 EBC 1800 g
Munich Malt 20 EBC 20 EBC 111 g
Crystal Malt 135 135 EBC 200 g
Chocolate Malt 800 EBC 200 g
Flaked Oats 4 EBC 200 g
Roasted Barley 1100 EBC 207 g
Wheat Malt 3 EBC 114 g
Maris Otter Pale Malt 5 EBC 730 g

Mash schedule: 67 degrees for 90 minutes

 

Hops
Columbus 14.2% alpha 19 g 60 minutes
Williamette 6.2% alpha 10 g 10 minutes
Williamette 6.2% alpha 10 g 5 minutes
% alpha 8 g n/a minutes

Fermentation
Yeast: WLP007 Dry English Ale
Fermented at degrees C for 14 days.

Comments:

Ølbrygg # 19: Bryggedag 27 august 2013

Splitbatch: #19.2 ble tilsatt solbær

 

Takk til Morten Dreier for grunnoppskrift (Nøgne Ø imperial stout klone)

 

Lagde gjærstarter, gjærnæring, oksygenering med akvariepumpe

 

100g Stjørdalsmalt

Crystalhumle erstattet med Willamette

 

OG landet på 1093 v 25 C, men antageligvis mye høyere volum enn 8 liter.

 

19. september: SG 1020 @ 20C

21. september: Tilsatte oksygen og gjærnæring, men fikk ikke liv i den

1. oktober: FG 1020@20C. Flasket 4.5 liter, 6 g sukker pr liter = 27g.
9.8% alkohol abv

 

Splitbatch 19.2:

1. oktober tilsatte 1 pk safeale05 og litt gjærnæring, for å se om jeg kan få liv i ølet igjen. Ingen effekt.

17. oktober: Tilsatte 517 g blanding av solbær og sukker!

30. november: FG 1012 @22C, flasket 5 liter på 0.33-flasker (17 stk) med 6g sukker pr liter.
10.5% alkohol før tilsetning av bær. Kanskje 11-12 % med?

 

Smaksnotater:

19.1 ble rett og slett nydelig, med subtil røyksmak og fint mørkt skum.

19.2 kontrasten mellom røyk og sure bær funket kanskje ikke optimalt, men får se hvordan den utvikler seg over tid

Posted in Ølbrygging