Ølbrygg #3: Modifisert Coopers Dark Ale (ølsett)

20120616-210927.jpg

Å herre jemini så god den ble! Har bare stått 6 dager på flaske, men har fint med skum, og smaker utrolig godt altså, helt på høyde med mye jeg har drukket det siste året (219 sorter så langt i år).

Wow, nå ble jeg glad! Var redd for at jeg hadde fucka den opp med for mye ekstra humle og andre eksperimenter jeg gjorde med den (kaffe, havregryn, candis-sukker).

Hurra og hipp for meg og ikke minst Coopers dark ale sitt ølsett. Dette var virkelig over all forventning! Prøv dette folkens!

20120617-110739.jpg

Samme dag som jeg tappet min første allgrain lagde jeg brygg nr 3, som er et ølsett med endel endringer.

Utgangspunktet er et Coopers Dark ale ølsett kjøpt på ICA maxi til den nette pris av 119 kroner.

20120617-113107.jpg

I tillegg til boksen fra Coopers ber oppskriften om 1kg sukker. Istedet for å putte sukkeret rett oppi lagde jeg først candissukker av det (belgian sugar), noe jeg aldri har prøvd før.

En ting jeg er usikker på er om hvordan evt. de kjemiske egenskapene til sukkeret evt endrer seg under kandisering (koking i 40 min). Smaksmessig regner jeg med en markant påvirkning, mer karamellisert smak, men også et tørrere øl, forhåpentligvis, og gir sikkert også et noe mørkere øl.

Jeg lagde også en minimash av 100g (bjørns) umaltet valset havregryn, som stod og koste seg i 60 minutt på 66 grader. Etter mash kokte jeg opp og tilsatte jeg 50 gram humle av typen Hersbrucker som jeg hadde til overs etter min Testweizen http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cgi?pick=Testweizen . Tilsatte også 1dl ferdigbrygget kaffe. Dette stod og kokte i 30 minutt, og humlen ga en markant, nesten over the top bitterhet, som jeg er veldig spent på hvordan arter seg etter gjæring.

OG ble på 1043 (trodde og håpet egentlig den ville bli høyere), tilsatte derfor 150g medium spraymalt, og fikk OG opp til 1046, som jeg fremdeles syns er for lavt. Dette selv etter at jeg reduserte veskemengden fra 23 liter til 21 liter.

20120617-100817.jpg

24 flasker 0.33 liter = 7,92 liter
23 flasker 0.5 liter = 11,5 liter
2 flasker a 0,75 liter = 1,5 liter
= 21 liter ferdig brygg

Her er forresten en video av en kar som tester sitt Coopers-brygg for første gang, spol til ca 8 minutt uti. :)

Av Morten Skogly

Creator of Things

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *