Ølbrygg #21: Old Rusty Blacksmith (Norwegian-American Farmhouse Stout)

20140421-153727.jpg

Bryggedag: 20. april 2014
OG: 1084 @ 28C

Takk til Morten Dreier for grunnoppskrift (Nøgne Ø imperial stout klone) og til Børge Barlindhaug ved To Tårn for hjemmesnekra Stjørdalsmalt!

 

Gjær: Tre utgåtte vials av WLP670, best før dato 27. september 2013. Fikk disse gratis av Bakke brygg for ganske lenge siden, og de har bodd i kjøleskapet siden. Er veldig glad i gode farmhouse ales, Biere de garde og saisons, og har brygget noen saisons selv, men syns det er vanskelig å få de til skikkelig. Jeg hadde egentlig tenkt til å bruke denne gjæren til å forsøke meg på en klone av Page 24 Réserve Hildegarde Blonde, men etter «suksessen» med min forrige solbær-stout hadde jeg lyst til å leke meg litt mer med grunnoppskriften, og teste den ut med noen andre uvanlige vrier. Dagens øl blir da altså en slags farmhouse stout med litt stjørdalsmalt og wlp670, som er en saison/brett-blanding. Det jeg likte med solbærstouten jeg brygget var at den hadde en litt sur undertone fra bærene. Jeg har ikke tilgang på bær nå, men håper at brettgjæra skal gi litt samme effekten. En annen ting med solbærstouten var at den stoppet opp på rundt FG 1020, men med brett i gjæringskaret håper jeg å få den enda tørrere. Krysser fingrene for at gjæra fremdeles er i live.

 

Andre særheter: 100g Stjørdalsmalt

 

#21 Farmhouse Stout Style: Imperial Stout Brewer: Morten Skogly
Statistics
Volume: 10 liters
Boil Volume: 9 liters
OG: 1084
BG: 1094
FG:
Alcohol: 8.3 % by vol.
Colour: 107 EBC (Black)
Bitterness: 71 IBU
BU/GU: 0.84

 

Fermentables
Cara Crystal 120 EBC 120 EBC 111 g
Crystal Malt 135 135 EBC 200 g
Chocolate Malt 800 EBC 200 g
Flaked Oats 4 EBC 200 g
Roasted Barley 1100 EBC 207 g
Wheat Malt 3 EBC 126 g
Maris Otter Pale Malt 5 EBC 3500 g

Mash schedule: 67 degrees for 90 minutes

 

Hops
Columbus 20% alpha 20 g 60 minutes
Williamette 10% alpha 10 g 10 minutes
Williamette 10% alpha 10 g 5 minutes
% alpha 8 g n/a minutes

Fermentation
Yeast: WLP670 American Farmhouse Blend x 3
Fermented at 21-28 degrees C for 30 days.

20140421-153808.jpg

IMG_3763.PNG

Av Morten Skogly

Creator of Things

3 kommentarer

    1. Stjørdalsmaltet funker veldig fint i miksen, dette er nok den beste ølen jeg har brygget! Jeg tror jeg skal ha i pittelitt mer stjørdalsmalt neste gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *