Bryggedag: 20. april 2014
OG: 1084 @ 28C
Takk til Morten Dreier for grunnoppskrift (Nøgne Ø imperial stout klone) og til Børge Barlindhaug ved To Tårn for hjemmesnekra Stjørdalsmalt!
Gjær: Tre utgåtte vials av WLP670, best før dato 27. september 2013. Fikk disse gratis av Bakke brygg for ganske lenge siden, og de har bodd i kjøleskapet siden. Er veldig glad i gode farmhouse ales, Biere de garde og saisons, og har brygget noen saisons selv, men syns det er vanskelig å få de til skikkelig. Jeg hadde egentlig tenkt til å bruke denne gjæren til å forsøke meg på en klone av Page 24 Réserve Hildegarde Blonde, men etter «suksessen» med min forrige solbær-stout hadde jeg lyst til å leke meg litt mer med grunnoppskriften, og teste den ut med noen andre uvanlige vrier. Dagens øl blir da altså en slags farmhouse stout med litt stjørdalsmalt og wlp670, som er en saison/brett-blanding. Det jeg likte med solbærstouten jeg brygget var at den hadde en litt sur undertone fra bærene. Jeg har ikke tilgang på bær nå, men håper at brettgjæra skal gi litt samme effekten. En annen ting med solbærstouten var at den stoppet opp på rundt FG 1020, men med brett i gjæringskaret håper jeg å få den enda tørrere. Krysser fingrene for at gjæra fremdeles er i live.
Andre særheter: 100g Stjørdalsmalt
#21 Farmhouse Stout | Style: Imperial Stout | Brewer: Morten Skogly |
Statistics | ||
Volume: | 10 liters | |
Boil Volume: | 9 liters | |
OG: | 1084 | |
BG: | 1094 | |
FG: | ||
Alcohol: | 8.3 % by vol. | |
Colour: | 107 EBC (Black) | |
Bitterness: | 71 IBU | |
BU/GU: | 0.84 |
Fermentables | ||||||
Cara Crystal 120 EBC | 120 | EBC | 111 | g | ||
Crystal Malt 135 | 135 | EBC | 200 | g | ||
Chocolate Malt | 800 | EBC | 200 | g | ||
Flaked Oats | 4 | EBC | 200 | g | ||
Roasted Barley | 1100 | EBC | 207 | g | ||
Wheat Malt | 3 | EBC | 126 | g | ||
Maris Otter Pale Malt | 5 | EBC | 3500 | g |
Mash schedule: 67 degrees for 90 minutes
Hops | ||||||||
Columbus | 20% | alpha | 20 | g | 60 | minutes | ||
Williamette | 10% | alpha | 10 | g | 10 | minutes | ||
Williamette | 10% | alpha | 10 | g | 5 | minutes | ||
% | alpha | 8 | g | n/a | minutes |
Fermentation
Yeast: WLP670 American Farmhouse Blend x 3
Fermented at 21-28 degrees C for 30 days.
Hvordan ble denne da Morten? Kom Stjørdalsmaltet tydelig igjennom?
Har ikke flasket den ennå :) Men maltet jeg fikk av deg funket veldig fint i en tidligere stout og solbærstout jeg lagde, ble knallgod faktisk
Stjørdalsmaltet funker veldig fint i miksen, dette er nok den beste ølen jeg har brygget! Jeg tror jeg skal ha i pittelitt mer stjørdalsmalt neste gang.